Ubuntu Maverick en valencià
Introducció
Ubuntu és una distribució GNU/Linux en la qual es basen altres altres distribucions, com ara Lliurex. Actualment és la distribució més recomanada per a aquells que s’inicien en el món GNU/Linux, ja que és molt fàcil d’instal·lar i de configurar. Des de la versió 9.10 ja és possible triar la variant valenciana. A continuació explicarem com fe-ho. Primerament, baixeu l’Ubuntu (els ordinadors amb 4Gb de RAM o més necessiten la versió de 64bits, si teniu dubtes, trieu la de 32bits):
Instal·lació i selecció de llengua
El fitxer baixat és un fitxer amb extensió «.iso» que s’ha de gravar en un CD mitjançant l’opció de gravació d’imatge de CD del nostre programa preferit de gravació (si no us queda clar com fer-ho, pregunteu al fòrum). Una volta hàgeu gravat el CD, només caldrà que l’introduïu en el vostre ordinador i inicieu el sistema des del CD.
En esta pantalla d’inici heu de prémer Intro per a poder seleccionar com voleu iniciar l’ordinador amb el CD. Apareixerà un menú on haureu de seleccionar Proveu l’Ubuntu sense instal·lar-lo; premeu la tecla Intro. Si per qualsevol circumstància no vos dóna temps a entrar al menú, no passa res, l’Ubuntu iniciarà l’instal·lador automàticament.
Quan premeu Intro, el sistema comença a carregar-se i mostra l’escriptori de l’Ubuntu. Allà podeu entrar als menús i iniciar aplicacions, tot sense que afecte de cap manera el vostre ordinador. Per a iniciar la instal·lació heu de fer clic sobre la icona de l’escriptori on posa Instal·la la versió Ubuntu 10.10:
Quan feu clic sobre la icona d’instal·lació s’inicia l’instal·lador. El primer diàleg vos demana que seleccioneu la llengua del sistema. Seleccioneu Català (tot i que el sistema s’acabarà instal·lant en variant valenciana).
En la pantalla següent l’Ubuntu comprova que el vostre sistema compleix els requisits per a la instal·lació. A més, vos permet marcar les caselles per a baixar les actualitzacions durant la instal·lació, així com per a instal·lar els programes necessaris per a poder reproduir tot tipus d’elements multimèdia (música, vídeo, etc.). Marqueu les dos caselles i continueu:
Partició del disc dur
La pantalla següent tracta de la partició de l’ordinador. Este és el punt més crític de la instal·lació, ja que heu de decidir en quina part del vostre disc dur voleu instal·lar l’Ubuntu. La manera més fàcil, si ja teniu un Windows instal·lat, és seleccionar la primera opció: Instal·la’l juntament amb altres sistemes operatius. Això vos permetrà agafar part de l’espai del Windows (sense esborrar cap dada) i instal·lar l’Ubuntu. Si no teniu cap problema a esborrar-ho tot, podeu seleccionar la segona opció. La tercera opció és per a usuaris avançats.
Si heu seleccionat la primera opció, en la següent pantalla haureu de seleccionar quant espai voleu dedicar a l’Ubuntu. Només cal que arrossegueu la línia que separa les dos particions cap a l’esquerra o la dreta i veureu que canvia l’espai assignat. Una volta ho hàgeu decidit, ja podeu passar al pas següent.
A partir d’ara el sistema començarà a instal·lar-se i anirà demanant-vos les dades bàsiques sobre la vostra ubicació, la configuració del teclat, així com la introducció de les vostres dades d’usuari. La primera pantalla mostra un mapa del món, i cal que seleccioneu el vostre fus horari (per defecte, Madrid).
En la pantalla de selecció del teclat podeu passar directament deixant les opcions suggerides:
Per últim, l’instal·lador vos demana les dades d’usuari. Primer de tot heu d’escriure el vostre nom complet (podeu posar-hi majúscules). Després heu de seleccionar el nom de l’ordinador (pode posar-hi un nom senzill, com ara «casa» o «ordinador»). Seguidament heu d’introduir el vostre nom d’usuari per al sistema: l’instal·lador ja vos en proposa un a partir del vostre nom. Cal que hi introduïu una contrasenya (no es pot deixar en blanc) i repetir-la. Per últim, podeu triar si voleu encriptar la carpeta d’usuari i si voleu entrar automàticament a l’Ubuntu sense haver d’introduir la contrasenya (recomanable si només sou un usuari).
En acceptar, el sistema continua la instal·lació. Tarda uns quants minuts més fins la completa. L’instal·lador va mostrant una sèrie de diapositives relacionades amb el programari inclòs per defecte en l’Ubuntu.
Quan acaba la instal·lació, apareix un diàleg que vos pregunta si voleu reiniciar. Feu clic sobre Reinicia i en pocs segons el sistema vos demana que extragueu el CD. Ja podeu iniciar el vostre sistema Ubuntu en valencià.
El vostre nou sistema
El sistema ja es troba per defecte en valencià. Encara queden alguns programes en variant general que a poc a poc els voluntaris de Softvalencià anem adaptant. A continuació teniu alguns dels programes més importants:
Santiago diu:
14 febr., 2011 a les 23:14Hola amics,
doncs la meua consulta té a vore amb una incompatibilitat del meu ordinador portàtil (un HP 620) amb Ubuntu. Em referisc a què una volta instal·lat amb èxit el SO, veig com l’ordinador sembla funcionar bé però no reconeix ni el Bluetooth ni la targeta wireless pel què tampoc em puc connectar a internet sense fils (sí per ethernet).
He estat buscant per internet a vore com es pot sol·lucionar però no trobe cap driver que servisca. Igual vosaltres que sabeu més em podeu donar alguna idea. Agrairïa qualsevol consell.
Per cert, la targeta sense fils del HP 620 és un model Realtek RTL8101E/RTL8102E
Moltes gràcies amics.