Ubuntu Maverick en valencià


Introducció

Ubuntu és una distribució GNU/Linux en la qual es basen altres altres distribucions, com ara Lliurex. Actualment és la distribució més recomanada per a aquells que s’inicien en el món GNU/Linux, ja que és molt fàcil d’instal·lar i de configurar. Des de la versió 9.10 ja és possible triar la variant valenciana. A continuació explicarem com fe-ho. Primerament, baixeu l’Ubuntu (els ordinadors amb 4Gb de RAM o més necessiten la versió de 64bits, si teniu dubtes, trieu la de 32bits):

Instal·lació i selecció de llengua

El fitxer baixat és un fitxer amb extensió «.iso» que s’ha de gravar en un CD mitjançant l’opció de gravació d’imatge de CD del nostre programa preferit de gravació (si no us queda clar com fer-ho, pregunteu al fòrum). Una volta hàgeu gravat el CD, només caldrà que l’introduïu en el vostre ordinador i inicieu el sistema des del CD.

Pantalla d'inici en inserir el CD

En esta pantalla d’inici heu de prémer Intro per a poder seleccionar com voleu iniciar l’ordinador amb el CD. Apareixerà un menú on haureu de seleccionar Proveu l’Ubuntu sense instal·lar-lo; premeu la tecla Intro. Si per qualsevol circumstància no vos dóna temps a entrar al menú, no passa res, l’Ubuntu iniciarà l’instal·lador automàticament.

Selecció del tipus d'inici

Quan premeu Intro, el sistema comença a carregar-se i mostra l’escriptori de l’Ubuntu. Allà podeu entrar als menús i iniciar aplicacions, tot sense que afecte de cap manera el vostre ordinador. Per a iniciar la instal·lació heu de fer clic sobre la icona de l’escriptori on posa Instal·la la versió Ubuntu 10.10:

Escriptori de l'Ubuntu des del LiveCD

Quan feu clic sobre la icona d’instal·lació s’inicia l’instal·lador. El primer diàleg vos demana que seleccioneu la llengua del sistema. Seleccioneu Català (tot i que el sistema s’acabarà instal·lant en variant valenciana).

Selecció de llengua

En la pantalla següent l’Ubuntu comprova que el vostre sistema compleix els requisits per a la instal·lació. A més, vos permet marcar les caselles per a baixar les actualitzacions durant la instal·lació, així com per a instal·lar els programes necessaris per a poder reproduir tot tipus d’elements multimèdia (música, vídeo, etc.). Marqueu les dos caselles i continueu:

Requisits per a la instal·lació

Partició del disc dur

La pantalla següent tracta de la partició de l’ordinador. Este és el punt més crític de la instal·lació, ja que heu de decidir en quina part del vostre disc dur voleu instal·lar l’Ubuntu. La manera més fàcil, si ja teniu un Windows instal·lat, és seleccionar la primera opció: Instal·la’l juntament amb altres sistemes operatius. Això vos permetrà agafar part de l’espai del Windows (sense esborrar cap dada) i instal·lar l’Ubuntu. Si no teniu cap problema a esborrar-ho tot, podeu seleccionar la segona opció. La tercera opció és per a usuaris avançats.

Tipus de particionament

Si heu seleccionat la primera opció, en la següent pantalla haureu de seleccionar quant espai voleu dedicar a l’Ubuntu. Només cal que arrossegueu la línia que separa les dos particions cap a l’esquerra o la dreta i veureu que canvia l’espai assignat. Una volta ho hàgeu decidit, ja podeu passar al pas següent.

Assignació d'espai al disc dur

A partir d’ara el sistema començarà a instal·lar-se i anirà demanant-vos les dades bàsiques sobre la vostra ubicació, la configuració del teclat, així com la introducció de les vostres dades d’usuari. La primera pantalla mostra un mapa del món, i cal que seleccioneu el vostre fus horari (per defecte, Madrid).

Fus horari

En la pantalla de selecció del teclat podeu passar directament deixant les opcions suggerides:

Disposició del teclat

Disposició del teclat

Per últim, l’instal·lador vos demana les dades d’usuari. Primer de tot heu d’escriure el vostre nom complet (podeu posar-hi majúscules). Després heu de seleccionar el nom de l’ordinador (pode posar-hi un nom senzill, com ara «casa» o «ordinador»). Seguidament heu d’introduir el vostre nom d’usuari per al sistema: l’instal·lador ja vos en proposa un a partir del vostre nom. Cal que hi introduïu una contrasenya (no es pot deixar en blanc) i repetir-la. Per últim, podeu triar si voleu encriptar la carpeta d’usuari i si voleu entrar automàticament a l’Ubuntu sense haver d’introduir la contrasenya (recomanable si només sou un usuari).

Dades d'usuari

En acceptar, el sistema continua la instal·lació. Tarda uns quants minuts més fins la completa. L’instal·lador va mostrant una sèrie de diapositives relacionades amb el programari inclòs per defecte en l’Ubuntu.

Diapositives durant la instal·lació

Quan acaba la instal·lació, apareix un diàleg que vos pregunta si voleu reiniciar. Feu clic sobre Reinicia i en pocs segons el sistema vos demana que extragueu el CD. Ja podeu iniciar el vostre sistema Ubuntu en valencià.

Reinici del sistema

El vostre nou sistema

El sistema ja es troba per defecte en valencià. Encara queden alguns programes en variant general que a poc a poc els voluntaris de Softvalencià anem adaptant. A continuació teniu alguns dels programes més importants:

Firefox en valencià

Gestor de correu «Evolution»

Edició d'imatges amb «Gimp»


17 comentaris a “Ubuntu Maverick en valencià”

  1. Santiago diu:

    14 febr., 2011 a les 23:14

    Hola amics,

    doncs la meua consulta té a vore amb una incompatibilitat del meu ordinador portàtil (un HP 620) amb Ubuntu. Em referisc a què una volta instal·lat amb èxit el SO, veig com l’ordinador sembla funcionar bé però no reconeix ni el Bluetooth ni la targeta wireless pel què tampoc em puc connectar a internet sense fils (sí per ethernet).

    He estat buscant per internet a vore com es pot sol·lucionar però no trobe cap driver que servisca. Igual vosaltres que sabeu més em podeu donar alguna idea. Agrairïa qualsevol consell.

    Per cert, la targeta sense fils del HP 620 és un model Realtek RTL8101E/RTL8102E

    Moltes gràcies amics.

  1. PauGNU diu:

    15 febr., 2011 a les 07:15

    Hola Santiago!

    El problema és degut a que la targeta sense fils que tens necessita controladors privatius. La solució és ràpida, però necessites poder connectar-te amb un cable ethernet al router (la connexió de tota la vida).

    La qüestió és que t’has de poder connectar a internet i aleshores anar a: Sistema » Administració » Gestor d’actualitzacions. Allà hauràs d’actualitzar tot el sistema. Després d’haver fet això, hauràs d’anar a Sistema » Administració » Controladors addicionals. Allà veuràs una llista de «controladors» que el sistema et recomana instal·lar. Instal·la el que diu «bcpxxx» (no sé la numeració).

    Després reinicia i comprova-ho.

    No dubtes en continuar preguntant si no se soluciona!!!

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    18 febr., 2011 a les 18:18

    Acabem de llançar un blog per a la promoció del software lliure a la Vall d’Albaida. No som gaire gent i de moment tampoc tenim molta experiència. Per motius de controladors fem servir una versió de la distro andalusa Guadalinex adaptada al nostre idioma. Estem contents de moment encara que si trobem més eines com los que vosaltres poseu a disposició de la gent es encantara provar-les.

  1. PauGNU diu:

    18 febr., 2011 a les 18:18

    Hola Juan Carlos!!

    No dubteu que qualsevol col·laboració conjunta pot ser bona. Que et semblaria apuntar-te a la nostra llista de correu de Softvalencià que obrirem dilluns? Softvalencià vol ser promotor del programari en valencià al País Valencià i això inclou col·laborar amb totes les organitzacions que hi haja.

    Miraré de contactar amb tu.

    Salut!

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    18 febr., 2011 a les 21:18

    Per a ser un lloc que no fa gaire qu’es actiu no es podeu queixar perque teniu moltes coses d’interes per a poder traballar be. Trobe a faltar ton un clàsic con el programa Salt del que tinc molt bons records. ¿Coneixeu algú que l’haja fet servir en Linux per Wine?

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    22 febr., 2011 a les 19:22

    Provant provant. M’agradaria instal·lar Kademar; Windows XP; y Ubuntu en valencià en el mateix ordinador per a fer la presentació del grup en la Trobada. Per fer un poc de mala llet he instal·lat el Windows en angles i espere poder trobar un Office també en angles. Li posaré el applet aquell de la finestreta que ens ho explica en valencià i es farem un munt de riure.

  1. Alberto diu:

    23 febr., 2011 a les 13:23

    Hola, estic descarregant la versió 10.10 d’Ubuntu en valencià. Seguiré les instruccions d’instal·lació i segur que anirà tot molt bé. Tot i això, tinc una questió:
    Quan hi hagin actualitzacions d’idioma o noves versions d’Ubuntu, com hem d’actualitzar per a que continue estiguent tot en valencià.

    Per exemple, imaginem que algun dels programes que encara no estàn en perfecte valencià, l’actualitzen i el posen en valencià. Com s’actualitza això? Ens sortirà un avís de noves versions en valencià?

    Com podem tenir el nostre sistema constantment actualitzat en valencià i totalment al día?

    Moltes gràcies.

  1. PauGNU diu:

    23 febr., 2011 a les 14:23

    Hola, Alberto,

    En realitat, una volta que has configurat el sistmea en valencià, tot es mostrarà sempre en valencià, encara que actualitzes. Si un programa que abans no estava en valencià té una actualització amb el valencià, s’acabarà mostrant en valencià.

    O siga, que no t’has de preocupar per res.

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    23 febr., 2011 a les 18:23

    M’agradaria saber el chek sum del fitxer de l’Ubuntu en valencià.

  1. PauGNU diu:

    23 febr., 2011 a les 20:23

    Hola Juan Carlos,

    225e7d68f5f88a26e832f90226429d19 ubuntu-desktop-i386-valencia.iso

    f5f6ff044fff475e21b64c0183159ed5 ubuntu-desktop-amd64-valencia.iso

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    02 març, 2011 a les 18:2

    Moltes gracies, no s’habia baixat be el fitxer. Tindre que repetir la descarrega.

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    08 març, 2011 a les 17:8

    Acabe de fer córrer per primera vegada la Ubuntu Maverik en valencià que m’he baixat fa uns dies. No he tingut grans problemes en fer-la funcionar i va francament be. Es ja segur que la podrem fer servir i si de cas la cosa va be també distribuir copies en CD en la Trobada d’Escoles en Valencià que es farà a Atzeneta d’Albaida.

  1. PauGNU diu:

    08 març, 2011 a les 18:8

    Visca! És una llàstima que la trobada siga en eixes dates, perquè el 30 d’abril eixirà la versió 11.04, que estarà molt més adaptada que la versió actual. Però ja està bé així!

  1. Juan Carlos Soriano Giménez diu:

    09 març, 2011 a les 17:9

    L’equip en el que la faig anar no es gran cosa però va be perquè la gràfica li permet que es veja atractiu i te suficient espai en el disc dur com per a que es veja en general que es la distro. Lo que millore la pròxima versió es una cosa que ja ens passara. De moment no es molt menys bonica que la Kademar, el Windows Pirated Editión que pose per a programes lliures en Windows y el Guadalinex 7 adaptat al valencià que faig servir sobre tot per el tema del Nanny i perquè ja sabeu que ens donen DVD s de franc per a distribuir. Si tinguérem més pressupost, no massa, editaríem uns CD s en caràtula de la vostra distribució per repartir-los. No arribem a tant, de moment es el que hi ha. Pero es una idea per a quant tragueu la propera distribució. Es que a la gent li agrada emportar-se alguna cosa i hui en dia tirar uns quants CD s ben acabats es cosa fàcil de fer.
    Per cert como no sé tant com voldria m’ha costat un fum que el GRUB reconeguera cuatre distribucions que podem ser cinc si trobe un altra cosa que estic buscant i que sera molt més difícil de fer anar. El cas es que ha segut el vostre GRUB el que me hu ha solucionat i aixo que els altres son millors, de vegades una cossa que no es tant actual funciona millor si el que la fa servir es un negat.
    Kademar te un mode expert per a fer aixo, Kademar es una distro fantastica. Si no el faig servir es més per la meua ignorància que per les possibilitats que te. De fet la forma de treballar en Kademar per a fer córrer altres distribucions i sistemes operatius es instalar-la primer al contrari de lo que fem sempre que hem de posar el Sistema Operatiu maleit per a que no s’espante. Després reinicies en mode Live CD, recordeu que Kademar es sobre tot un Knoppix català i gestiones el GRUB reinstal·lant-lo. Tinc que estudiar el tema molt seriosament perquè m’han dit que han fen que vaja Mac OSX. Jo vuig fer anar un Free BSD que es pot instal·lar en català que es diu PC-BSD encara que ja aixo no es molt probable que estiga en funcionament per a la Trobada. Si fora aixi tindríem comptant en la vostra i el Windows cinc sistemes operatius adaptats a la nostra llengua.

  1. Juan Carlos Soriano Gimenez diu:

    11 març, 2011 a les 18:11

    Com aquell que diu: “la fam ve menjant”. Estem instal·lant la vostra distro de Ubuntu en Valencià a la Biblioteca Publica d’Atzeneta d’Albaida. Es pot dir que corre molt be en els ordinadors vells que estaven desatesos de fa alguns mesos per Telecentros de la Generalitat. Al cap i al fi ve el software lliure en valencià i es permet de tindre tres terminals mes operatives.

  1. vicent diu:

    29 set., 2011 a les 19:29

    no es el mateix el català que el valencià.
    per a que dos webs diferents?

  1. xavivars diu:

    03 oct., 2011 a les 14:3

    Vicent, ací tens la resposta a la teua pregunta

    https://www.softvalencia.org/preguntes-mes-frequents/

    De tota manera, i per resumir, l’existència d’aquesta web és per promocionar i fomentar l’ús del valencià en les noves tecnologies al País Valencià, i aquesta tasca és totalment compatible (de fet, complementaria) amb l’existencia d’ambdues pàgines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Softcatalà © 2024 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL